Jeesuksen terve, täällä Spektaattorit!

No niin se on morjesta, tässä siis ensimmäinen vierasblogi täällä Nelinpeleissä. Pieni esittely on ehkä tarpeen, ettei tarvitse teidän ihan tuntematonta jorinaa lukea. Olemme siis porilainen pieni porukka joka pelailee, katsoo elokuvia ja tekee podcasteja (linkit löydät alhaalta). Me pelailemme elektronisten pelien lisäksi myös vanhoja kunnon pöytäpelejä. Tässä blogissa esittelemme teille nyt muutaman isoimman pelin, joita täällä kylmässä pohjolassa pelataan keittiön pöydillä ja joihin kulutetaan paljon rahaa sekä aikaa tinaukkojen keräilyn myötä. Miniatyyripelien historia on pitkä ja aina hyvissä herrasmiesseuroissa arvostettu voittajien harrastuksena. Miniatyyripelaajan eli "figuttajan" tunnistaa käsistä ja huulista jotka ovat maalin peitossa kuin Mad Maxissa, sekä tunnottomista, mattopuukolla silputuista sormista. Suomessa pelataan eniten Games Workshopin tuotteilla, sillä he tuottavat sekä sääntöjä että figuureja joihin palaamme alapuolella.

 Figuuripelien aloittaminen on sama kuin minkä tahansa harrastuksen. Joko keräät itsesi ympärille porukkaa jotka ovat kiinnostunut aloittamaan figuttamisen tai menet hattu kourassa isojen poikien luokse FLGS:ssä (friendly local game store), jossa myyjät tai pelaajat opettavat miten tähän majesteettiseen harrastukseen pääsee sisään. Surullinen totuus on se, että moni suomenniemellä aloittaa keräämällä ja maalaamalla armeijaa jota ei tule koskaan käytettyä kuin nöyhdän ja pölyn keräämiseen. Näin figuttajalle on erittäin tuttua kuulla "joo mun veljellä on noita kaappi piukassa" -lausuntoja, koska sitä alphapeliseuraa ei löydy helposti.

Figuttaminen on paljon muutakin kuin ostaa 200g muovia ja pikaliimata sormet yhteen. Tosin isoin osa figuttamisesta on sitä että hankitaan figuurit, kootaan ne, maalataan ne (huonosti ja väärillä maaleilla eli talo-ässällä), basetetaan eli laitetaan alustaan hiekkaa yms. mömmöä ja sitten päästään pelaamaan. Sitten huomataan, että figusi näyttävät 80-luvun karkeilta ja käyttäytyvät ohjastamanasi kuin sisäkorvatulehduksesta kärsivä sota-aasi. Katso siis YouTubesta ohjeita ja opettele kärsivällisesti harrastuksen lähes autistiset salat. Tällä voi jopa tehdä paalua, koska kaikki harrastelijat eivät jaksa maalata vaan maalauttavat niitä muilla sutiveikoilla. Sculptaaminen (muotoilu) on myös kannattavaa, koska jotkut kermataskut tahtovat oman näköisiä figuureja ja ovat valmiita maksamaan tästä etuoikeudesta.

Tässä siis suosituimmat pelit joihin voit helposti saada peliseuraa.

 

1 1Warhammer 40.000

Ensimmäinen peli on varmasti tunnetuin sekä pelatuin miniatyyripeli; "nelkkari" tai "40k". Tässä on se pöytäpelivanhus, jonka nimen siivellä tuli ne kaikki hyvät tietokonepelit. Yleensä tietokonepeleissä pääosassa ovat vain ne isoon sotisopaan pukeutuneet mutageenimentulat - Space Marinet - mutta pelistä löytyy monta harvemmin valokeilaan päässyttä rotua. Nelkkari on peräisin kauniilta 80-luvulta, jolloin tehtiin kaikki paras. Alkuperäinen nimi on Rogue Trader. Pelin laitoksia on tullut kuusi kappaletta, joista uusin on 7th Edition Warhammer 40.000. Nelkkari kertoo maailmasta, jossa ollaan taisteltu todella kauan ja eletään vuotta 40000. Ihmiskunta on peukaloruuvissa, kun avaruuden persreijät pukkaavat sekä eri planeetoilta että taikamatriisista nimeltään Warp.

Helpoin tapa aloittaa 40k on ehdottomasti aloituslaatikot, joita on tehty jo monien laitosten kanssa. Boksi maksaa sen reilun satasen, mutta kun nyt olet houkutellut jonkun Jonnen ostamaan sen kanssasi puoliksi niin ei tunnu pahalta. Laatikossa tulee mukana kaikki mitä tarvitset pelaamiseen: mitat, figut, ohjekirja ja seikkailumieli (limited edition). Kummallekin pelaajalle tulee paketissa aloitusarmeijat eli noin 30 figua. Enää ei tarvita kuin liimaa ja maalia niin seikkailu voi alkaa. Kun figut ovat plakkarissa, osta myös Warhammer 40,000: Dawn of War koneelle ja hanki lisäpotkua harrastukseen. Kun menet käymään FLGS:ssä tai aidossa GW-kaupassa, älä hätäänny jos voitat ensimmäisen demopelin. Se on ihan peruskäytäntö. Näin muut pelaajat saavat sinut uskomaan, että 40k on simppeli ja tasapuolinen peli.

40k on sääntökirjojen runtelema rahastuskone, jossa vallitsee "pay-to-win" -politiikka. Säännöt muuttuvat vuosittain tai puolivuosittain niin, että jokin yksikkö on täysin voittamaton tai säännöillä sallitaan ylivoimaisen "juuston" pääsy kentälle. Juustoksi sanotaan armeijaa, jota vastaan tasapainoisilla armeijoilla ei ole mitään mahdollisuutta ja kokemattomamman pelaajan on parempi foldata heti kilpailun alussa. Kaveripeleissä ei kannata juustottaa, koska muutaman tällaisen tapahtuman jälkeen pelataan ulkona vanhaa kunnon perisuomalaista hammaspeliä. Se kumpi pitää omat hampaat suussa on voittaja. 40k on hauska ja hyvä harrastus, joka vie mukanaan jos ympärillä on kunnon porukka.

 

1 2Warhammer Fantasy Battle / Age of Sigmar

Toinen peli on myös Warhammer-sarjaa, mutta nyt taistellaan keskiajan tyylisessä maailmassa jossa kuolleet nousevat haudoistaan ja haltiamiehet lumoavat pauloillaan. Kaikille kaulapartaisille fedoratippereille tuttu fantasiapeli, jossa kasataan ja maalataan noin 300 figua ennen kuin pääset pelaamaan. Tämä vuonna 1983 julkaistu peli on nykyään jo aivan eilisen heiniä ja kuopattu Games Workshopin syviin hautoihin niin kuin muutkin rakastetut pelit joita ihmiset pelaavat vieläkin. Games Workshop on pelimaailman Fox, eli lopettaa sarjan tai tässä tapauksessa pelin kun ei saa tähtitieteellistä tuottoa tuotteestaan. Fantasy Battle on ollut GW:n leiväntuoja, mutta kun tämä heppa ei enää tuottanut se vedettiin liimatehtaaseen ja takaisin tuli Age of Sigmar. Fantasy Battlea voi myös ostaa kahden henkilön aloituslaatikolla, mutta se on aivan turhaa. AOS-aloituslaatikko saapui muutama kuukausi sitten kauppoihin ja se opettaa tämän uuden pienemmän skaalan säännöt. Hintaa kummallakin on se 100€.

Age of Sigmar on Warhammer-outolintu, koska siinä on vedetty kaikki uusiksi. Mikään armeijoista ei ole enää samansa ja ennen kovin vaikeat säännöt ovat väännetty niin perussetiksi, että nykypäivän ADHD-sukupolven hylkiöt oppivat ne helposti. Strategisuus on pelistä hävinnyt lähes täysin, mikä on ei-niin-ovela rahastuskeino. AOS on saanut monet pelaajat näyttämään braveheartmaisesti GW:lle perseensä ja siirtymään Privateer Pressin tai Mantic Gamesin tuotteisiin. Se tunne, kun olet kerännyt noin 30 vuotta figuureja peliin ja säännöt menevät jalkojen alta, on ollut joillekin himpun verran harmittava asia. Youtubessa onkin hauskoja rantteja, joissa niskaparrat flamettavat itsensä astmakramppiin.

 

1 3Flames of War

Kolmas peli on sitten historiallinen figupeli, jota pelataan eri mittaluokassa kuin Warhammeria. FOW:ia pelataan 1/100 tai 15mm mittaluokassa, ja se keskittyy ensimmäiseen sekä toiseen maailmansotaan. Myös Vietnam ja Lähi-itä ovat saaneet omat skenaariot omilla figuureillaan. Tämä on oikea peli oikeille miehille oikeilla säännöillä. Tässä pelissä ei voiteta euroilla, vaan nyt on mietittävä kuin vanha sotamestari. FOW pohjautuu kirjoihin, joissa valotetaan historian eri kainalokohtia Atlantin muurin murtumisesta Aatun hirmuhallituksen aikana Karjalan kannaksen möyhintään punakoneen vedellessä parastaan. Tämä peli sopii kaikille jotka pitävät historiasta tai haluavat oppia historiaa. Allekirjoittanut on oppinut enemmän Suomen sodista ja natsien kekseliäisyydestä Flames of Warista kuin koulun penkiltä.

FOW on mahdollista aloittaa kireällä budjetilla, koska kahden pelaajan boksi avaa mahdollisuuden asettaa jenkit SS-joukkoja vastaan. Kaikilla on se kaveri joka tahtoo pelata sakuilla. Helpot säännöt omaksuu vaivattomasti ja pituudet mitataan jopa senttimetreinä. Aloituslaatikosta pulittaa 70€ joten pörssi ei mene puhki ja kaljaankin jää hyvin rahaa. Armeijat ovat tasaiset ja niillä on mukava aloittaa, säännöt ovat helpot ja pieni kampanjanpoikanenkin on kirjoitettu mukaan.

Armeijoita FOW:ssa on paljon! Miltei jokainen sotaisa maa on puristettu tinaukoiksi, joten jos tahdot kerätä Japanin keisarikunnan katanamosuja, olepa hyvä. Kaverisi voi maalailla vieressä Unkarin hevosratsastajia, jotka odottavat että saksalainen Tiger ampuu konilta jalat alta niin että kavioita sinkoilee.

 

1 4Warmachine/Hordes

Privateer Press on valmistanut dominokeksin, jossa toinen puoli on fantasiaa ja toinen steampunkkia. Koko peli kertoo Iron Kingdomista, jossa yli 15 armeijaa taistelee keskenään, jokainen omasta syystään. Warmachine on steampunk-versio ja Hordes se fantasiapainotteinen puoli. Warmachinessa etualalla ovat isot, mechejä muistuttavat robottikasat, jotka vetelevät toisiaan turpaan kuin 70-luvun käsirysyssä ja taikavoimat silppuavat jalkamosut kappaleiksi. Horden puolella käsikähmään käy pystyyn nostetun Ladan kokoiset luonnonoikut kuten ihmissudet ja sotamammutit.

Kummastakin iteraatiosta löytyy erittäin edullinen kahden pelaajan aloituslaatikko, jossa saa oikeasti paljon tavaraa. Lisäksi jokaisella isolla armeijalla on omat aloituslaatikkonsa, joista saa muutaman kaverin verran nappeja. Aloituslaatikoista on taas kaivettava kuvetta noin 100€ edestä. Warma/Horde on kuluttajalle ystävällinen tuotos, koska nappeja tulee pienissä kaveripeleissä maksimissaan 20, eikä niiden maalaamiseen kulu paljoa istumalihaksia.

 

1 5Bolt Action

Siinä missä FOW on historiallinen 15mm peli, tämä taasen on 28mm verrokki. Millimetrit sikseen koska niistä nyt ei kukaan ymmärrä, perusperiaate on skaala. Flames of Warissa pelattiin isolla kankaalla, ilmatuki viuhuaa yli ja tykistö piereskelee omaan käteensä ammuskellen ohi kuten aina. Bolt Actionissa pelikenttä on pienempi ja pidot paremmat. Keskitytään skirmish-tyyliseen lähestymistapaan, jossa jokainen mies voi viedä voiton. Kaikki liikkeet ovat taktikoituja ja tankeilla ajo on oikeasti pelottavaa hommaa, sillä panssarinyrkki pulpahtaa ohjaamoon kuin pelinrakentaja cheerleaderiin. Valmistaja on Warlord Games, jonka repertuaariin kuuluu myös paljon historiallisia pelejä kuten Rooman valtausta ja ruotsalaisten sulkapäitten kahinoita Keski-Euroopassa. Figuurit ovat laadukkaita ja ne tulevat järkevissä paketeissa, joita ei tarvitse ostaa koko takaluukullista että saa pienet viikonlopun bissehuuruiset taistelut aikaiseksi. Bolt Actionia saa myös kahden pelaajan aloituslaatikossa, jossa on taas niitä ilkeitä saksalaisia ja maailman pelastavia laskuvarjojenkkejä. 80 euron hintainen laatikko tarjoaa melko hyvän aloituksen. Myös tankkeja saa halvalla, sillä peli käyttää 1/48 skaalaa ja Ebaystä saa kiinalaista muovia törkyhalpaan hintaan.

 

1 6X-Wing ja Armada

Uusin tuttavuus listalla on Fantasy Flight Gamesin tekemät X-Wing ja Armada, jotka perustuvat tietysti kaikkien rakastamaan Star Warsiin. Ainoa mikä näitä kahta peliä erottaa on skaala. X-Wing keskittyy avaruuskoirataisteluun nopeilla ja vähemmän nopeilla alumiinikotteroilla, kun taas Armadassa liikutaan noin Helsingin kokoisilla tuhoajilla. Pelissä voi ajaa vaikkapa Luke Skywalkerilla, joka on ketterä kuin rasvattu mangusti X-Wingin puikoissa. Kestävällä Millenium Falconilla posotteleva Chewbacca imee kaiken vihollistulen. Galaktista Imperiumia ei tietenkään ole unohdettu, vaan hiljattain julkaistu Imperial Raider -laajennus tuo tämän lentävän tikarin taisteluun ja kaveriksi voi ottaa itse Darth Vaderin.

Tämä peli on listan tuotteista varmasi helpoin sekä aloittamisessa sekä pelattavuudessa. FFG on tehnyt figupelaamisesta helppoa ja hauskaa, koska enää ei tarvitse kertoa puolta tuntia mistä pelistä on kyse. Kaikki tuntevat Star Warsin historian sekä hahmot. Samaan aikaan kun Games Workshopin osakkeet sukeltavat mutapainiosastolle FFG käärii hilloa kuin muumimamma elokuussa.

Aloittaminen on halpaa ja helppoa, sillä jokaisessa FLGS:ssä myydään Core-settiä eli pakettia, joka sisältää kahdelle pelaajalle tarvittavat liput, laput ja figut. Näitä kannattaa ostaa nyt ja sitten kun versio 2 ilmestyy. FFG on kuuluisa siitä, että jokainen julkaisupäivä on vitsi jota arvuutellaan kuin O.J. Simpsonin syyllisyyttä. Tuotteita on paljon ja niistä saa kasattua omaan mieleen olevan laivueen hetkessä, koska näitä ei tarvitse kasata tai maalata. Jotkut silti harrastavat sitäkin (kts. figumaster race).

 

Tässä oli siis todella pieni sukellus figuttamiseen. Palaamme näihin tunnelmiin ensi kuussa jos Luoja ja Nelinpeli näin suovat. Käykää katsomassa Youtube-kanavaltamme FOW-pelejä (http://www.youtube.com/spektaattorit) niin näette että ei sotaa voi ihan kuivin kurkuin käsitellä. Jos X-Wing kiinnosti, niin osoitteessa http://Kanttiiniakatemia.blogspot.fi voi lukea laivojen arvosteluja ja muutaman taisteluraportin. Kuuntele meitä osoitteessa http://spektaattorit.libsyn.com jossa puhumme kaikkea peleihin liittyvää, sekä tule tykkäämään meistä vanhan koulukunnan arvostamassa Facebookissa: https://www.facebook.com/Spektaattorit.