Mitä sinä tiedät pelien ikärajoista? Kiinnostaako pelien ikärajat? Olet varmasti kuitenkin huomannut ikärajamerkinnät pelikoteloissa? Onko niistä mitään hyötyä? Minkä takia PEGI-merkintöjä edes lätkitään pelikoteloihin?

Bad languagePEGI, eli Pan European Game Information, on meille pelaajille tuttu Euroopassa käytettävä ikärajajärjestelmä jota sovelletaan esimerkiksi peleihin. Järjestelmä on ollut käytössä vuodesta 2003 ja Suomessa se otettiin käyttöön 1. tammikuuta 2007. Järjestelmä on käytössä 31:ssä Euroopan maassa sekä Israelissa. Järjestelmän tarkoitus on tuoda kuluttajille paremmin tietoon pelin ostoon vaikuttavat tekijät sen sisällön perusteella. PEGI-ikärajat eivät siis kerro siitä kuinka vaikea peli on tai minkä ikäiselle se on haastavuudeltaan suositeltava. Uskon, että tätä tekstiä lukevista jokainen on tietoinen PEGI-järjestelmästä ja sen tarkoitusperistä, mutta maailmalla on silti vielä paljon ihmisiä jotka eivät tätä kaikkea tiedä. Lapsiperheiden vanhemmat ovat yleensä hippasen hukassa niin pelien sisällöstä kuin niiden ikärajoista. Parannusta on tapahtunut muutamassa vuodessa huomattavasti, mutta silti koulutettavia löytyy. Tästä syystä kirjoitan teille niin PEGI-järjestelmästä kuin sen takaa löytyvistä numeroista.

pegi merkinnät

PEGI-järjestelmä tarjoaa viisi eri ikärajaa. Ne ovat 3, 7, 12, 16 ja 18. Vaikka PEGI-tarroja löytyy peleistä monessakin maassa ei kaikissa kuitenkaan valvota ikärajojen noudattamista. Joissain maissa se on mukana ns. suuntaa antava eikä sitä valvota, kun taas joissain maissa sitä valvotaan ihan lain kanssa. Saksa esimerkiksi käyttää omaa USK-järjestelmää (Unterhaltungssoftware Selbstkontrolle), mutta sen rinnalla on käytössä PEGI jota ei kuitenkaan valvota. Tanska ja Viro taas käyttävät järjestelmää, mutta sitä ei kuitenkaan valvota. Portugalissa ikärajoja ei myöskään valvota ja siellä kaksi matalinta PEGI-luokitusta on samalla viivalla elokuvien kanssa. PEGI 3 on 4 ja PEGI 7 on 6. Suomessa PEGI on käytössä ja sitä valvoo entinen MEKU (Mediakasvatus- ja Kuvaohkelmayksikkö) eli nykyinen KAVI (Kansallinen Audiovisuaalinen Instituutti). Pelien kohdalla ainoastaan PEGI 18 on sitova eli peliä ei saa myydä eikä välittää alaikäiselle. Rikoksesta voi saada periaatteessa saman rangaistuksen kuin alkoholin tai tupakan välittämisestä alaikäiselle. Suomessa asian kanssa ei siis pelleillä.

18PEGI-järjestelmä tuntee kahdeksan eri kategoriaa mitä peleistä voi löytyä. Väkivalta, kielenkäyttö, kauhu, seksi, huumeet, uhkapelaaminen, syrjintä sekä verkkopelimahdollisuus. Näitä peleistä etsitään ja niiden mukaan peleille lopulta se ikäraja annetaan. Mikään peli ei käsittääkseni ole vielä saanut koteloonsa merkintää syrjinnästä. GTA V taitaa kyllä sisältää kaikki muut listalta löytyvät. Nykypäivänä pelkkä nettipelimahdollisuus laittaa koteloon varoitustarran eli eipä mikään peli selviä ilman varoitustarroja kaupan hyllylle. Osuvatko ikärajat sitten joka kerta nappiin? Voiko setien ja tätien tuomitsevat katseet antaa pelille liian kovan tai liian lepsun arvosanan? No ainakaan liian lepsuja ne eivät ole se on varmaa. Muutama kummallisuus silti löytyy ja niitä on vaikea ihan suoralta kädeltä selittää. Miksi Battlefield 3 on PEGI 16, kun taas Battlefield 4 on PEGI 18? Molemmissa soditaan ja urakalla, molemmissa on nettipeli… vedetäänkö Nelosessa sitten huumeita? PEGI selittää, että Kolmonen sisältää realistisen näköistä väkivaltaa, kun taas Nelonen sisältää äärimmäistä väkivaltaa sekä väkivaltaa puolustuskyvyttömiä henkilöitä kohtaan. Mutta… Kolmosessahan puukotetaan rottaa. Tosin rotta löi ensin.

Samanlainen kummallisuus löytyy esimerkiksi Call of Duty: Modern Warfare 3:sta sekä Call of Duty: Ghostsista. Ensimmäinen sallittu vain täysikäisille ja jälkimmäisen saisi kaupasta ostaa vaikka Jaakko 5v. Ghosts on PEGI 16. Ilmeisesti myös grafiikalla ja sen laadulla on väliä sillä PS Vitalle ilmestynyt CoD: Black Ops on PEGI 16. Samoin Nintendo DS:lle ilmestynyt CoD: Modern Warfare. Annetaanko pelille matalampi luokitus, jos grafiikka on suttuista? No ainakin kaikki ensimmäiset Call of Duty -pelit ovat PEGI 16. Kaatuuko tämä logiikka kuitenkin saappaat jalassa, kun muistutan, että NHL 12 oli PEGI 16 ja NHL 15 oli PEGI 12? Molemmat pelit sisältävät kovaakin kovempaa jääkiekkoa. Tappeluita ja sen sellaista. Mutta, että sama ikärajaluokitus kuin sotapelissä jossa tapetaan ihmisiä? Vaikuttaa aika hurjalta varsinkin, sillä PEGI itse ilmoittaa pelin sisältävän realistista väkivaltaa, kun taas NHL 15 on vain väkivaltaa urheilukontekstissa. Hämmentävästi selitys löytyy siitä, että NHL 12 toimitettiin arvosteltavaksi niin myöhään, että sitä ei ehditty käydä läpi kokonaisuudessaan ja pelille piti antaa PEGI 16. Entäs sitten lasten pelit? Ällösöpöt Mario-pelit on melkeinpä kauttaaltaan PEGI 3, kun taas esimerkiksi Playstationille ilmestyvät Ratchet & Clankit ja Sly Raccoonit taitaa kaikki olla PEGI 7. Myös Little Big Planet -sarja on varustettu Seiskalla. No niissähän toki saa lyödä kaveria paistinpannulla päähän.

PEGI-järjestelmä siis lyö ikärajoja peleihin ihan syystä ja arvauksetkin osuvat aika hyvin aina kohdilleen. Vaikka ikärajat eivät meitä pelaajia suuremmin liikuttaisi on niiden olemassa olo kuitenkin hyvä asia. Näiden lukujen avulla esimerkiksi lasten vanhemmat uskaltavat ylipäätään ostaa lapsilleen pelejä. PEGI-merkintä kotelon kannessa on asiaan vähemmän perehtyneelle aikuiselle se turvanaru josta pitää kiinni, kun pikkupiltti sitä LEGO Marvel Super Heroesia kotiin tahtoo kiikuttaa. Vielä, kun jokaisen saisi tajuamaan, että ikäraja viittaa pelin sisältöön eikä siihen miten vaikea peli on. Liekö tämä käsitys peräisin lauta- ja palapeleistä? Onkin siis todettava, että suomalaiset iskät ja äiskät on nykyään häkellyttävän hyvin perillä ikärajojen merkityksestä ja olemassaolosta. Voin sanoa, että tilanne oli aika erilainen vaikkapa neljä vuotta sitten.

PEGI 18

Ja sitten lopuksi hieman dataa ja numeroita. Joulukuuhun 2013 mennessä PEGI oli arvioinut yli 21 800 peliä. Näistä peleistä 45% oli PEGI 3 -leiman saaneita. PEGI 18 -leima iskettiin vain 6,2 prosenttiin peleistä. Vuoden 2014 luvut menevät näin. Pelejä arvioitiin yhteensä 1687 kappaletta. Kiireisin kuukausi oli syyskuu, jolloin seulan läpi meni 189 peliä. Samassa kuukaudessa arvioitiin myös eniten PEGI 18 -pelejä. Hiljaisinta oli yllättäen kesäkuussa, kun 105 peliä sai leiman kanteensa. Väitteet siitä, että pelihyllyyn tulee nykyään vain isojen poikien pelejä PEGI 18 -leimalla ei pidä paikkansa. 28% ilmestyneistä peleistä oli kaikille sopivia PEGI 3 merkinnällä, 23.7 prosenttia oli PEGI 7, 22.2% oli PEGI 12, 15.1% oli PEGI 16 ja vain 11.1% oli PEGI 18.