Nykyään voi urheilla monella eri tavalla. Monet suosivat perinteisiä pallopelejä, toiset nauttivat kamppailulajeista. Urheiluksi luetaan myös esimerkiksi autourheilu ja motocross, jotka todellisuudessa ovatkin ammattitasolla fyysisesti hyvin haastavia lajeja. Golf jakaa mielipiteitä, mutta siinäkin vaaditaan huippuluokan kehonhallintaa sekä fysiikkaa ja lisäksi pelaajat usein kävelevät radalta toiselle.

Muutaman viime vuoden aikana pinnalle on noussut myös niin sanottu elektroninen urheilu eli kilpapelaaminen. Mitä on elektroninen urheilu, ja voidaanko kilpapelaamista eli tietokoneen tai pelikonsolin äärellä istumista kutsua perustellusti urheiluksi?

esports 1

Kilpapelaamisella tarkoitetaan erilaisten videopelien pelaamista kilpailullisesti. Kilpaa pelattavat pelit eivät yleensä ole tuoreinta, mullistavilla peligrafiikoilla ja -fysiikalla mässäilevää sorttia, vaan vanhempia, uraauurtavia ja nostalgisia merkkiteoksia vuosien varrelta. Vanhimmasta ja legendaarisimmasta päästä mainittakoon muun muassa Quake sekä Counter-Strike, jotka olivat sarjassaan ensimmäisiä suuren suosion saavuttaneita First-Person-Shooter (FPS) -moninpelejä. Vuonna 1996 suuren hypen saattelemana julkaistua Quakea seurasi QuakeWorld, joka oli ensimmäinen varsinainen internetissä pelattava moninpeli. Neljä vuotta myöhemmin, vuonna 2000 peliyritys Valve Software räjäytti potin julkaisemalla mullistavan Half-Life (1998) –yksinpelinsä rinnalle ensimmäisen Counter-Striken vieden internet-moninpelien realistisuuden aivan uudelle tasolle. Counter-Strike –pelisarjan tuorein osa, Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) nauttii suurta suosiota tänäkin päivänä kilpapelaajien keskuudessa.

Vanhojen räiskintäpelien lisäksi suosittuja ’lajeja’ kilpapelaamisessa edustavat myös strategiapelit, joissa suoraviivaisen vastustajien lahtaamisen sijaan pelaajilta vaaditaan strategisia kykyjä, eli suunnitelmallisuutta ja taktikointia - yksin tai yhdessä joukkueen kesken – voittaakseen pelin. Nimekkäimpiin strategiapohjaisiin peleihin lukeutuu ehdottomasti Warcraft. Maineikas pelisarja sai alkunsa vuonna 1994, kun Blizzard Entertainment julkaisi sarjan ensimmäinen osan, Warcraft: Orcs & Humans.

esports 2Warcraft-pelisarjan kolmannen osan, vuonna 2003 julkaistun Warcraft III: The Frozen Thronen kenttäeditorilla luotiin moninpelikartta nimeltään Defence of the Ancients. Kyseiseen moninpeliin pohjautuu myös tämän hetken pelaaja- ja katsojamääriltään suosituin eSports-peli, League of Legends (LoL). Peli on jännittävä yhdistelmä strategiaa ja Multiplayer Online Battle Arenaa (MOBA) ja tarjoaa optimaaliset asetelmat strategisille joukkuekamppailuille.

League of Legends on kirjoittanut oman lukunsa kilpapelihistoriaan suhteellisen lyhyessä ajassa, sillä peli julkaistiin vasta vuonna 2009. Peli sai alusta alkaen myönteisen vastaanoton, mutta harva ehkä olisi tuolloin arvannut, että viisi vuotta myöhemmin vuonna 2014 League of Legendsilla oli jo huikeat 67 miljoonaa pelaajaa kuukausittain.

Myös tapahtumajärjestäjät ja promoottorit maailmanlaajuisesti ovat huomanneet pelin suosion, sillä nykyään Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja monissa Aasian maissa pyörii omat LoL -kilpapelisarjat. Kansallisten liigojen lisäksi vuosittain järjestetään lukuisia suuria LoL -turnauksia ja syksyisin ratkotaan League of Legendsin maailmanmestaruus.

Luonnollisesti, jos jokin urheilulaji herättää näin laajalti kiinnostusta, lajin parissa pyörii myös merkittäviä rahasummia. Pienemmissä turnauksissa palkintopotit liikkuvat muutamissa tuhansissa, mutta esimerkiksi tämän vuoden League of Legends -maailmanmestaruuskilpailuiden palkintopotti on yhteensä 2,1 miljoonaa dollaria. Voittajajoukkueen osuus potista on muhkeat $1 000 000, toiseksi sijoittunut joukkue kuittaa $250 000 ja pronssijoukkue ”joutuu tyytymään” 150 000 dollariin.

esports 3Maailman suurin ja rahakkain tähän mennessä järjestetty kilpapeliturnaus on vuosittain pelattava, Valve Corporationin (ent. Valve Software) keräämällä joukkorahoituksella rahoitettu The International. Kansainvälisessä turnauksessa mitellään Dota 2 –mestaruudesta (Dota 2 on Valven oma versio Defence of the Ancients –pelistä), ja vuoden 2015 turnauksen palkintopotti oli yhteensä huikeat $18 miljoonaa, voittajajoukkueen kuitatessa itselleen peräti 6 616 014 dollaria. Myös monet vedonlyöntiyhtiöt ovat kiinnostuneet lajin suosiosta, ja muiden urheilulajien tapaan eSportsin suuret turnaukset ovat suosittuja pelikohteita veikkaajien keskuudessa.

Verrattaen uutena lajina elektroninen urheilu on säilynyt alueella, jossa turnausten ja liigojen järjestäjät ovat sanelleet pitkälti kaikki säännöt ja lähtökohdat tapahtumille, mukaan lukien pelaajien palkkiot sekä pelattavat pelimuodot. Lokakuussa 2015 uutisoitiin, että eSportsin huippujoukkueet ovat nyt päättäneet perustaa oman Unionin puolustaakseen etujaan.

Kilpapelijoukkue Natus Vinceren alias Na’Vin toimitusjohtaja Alexander Kokhanovsky on lähettänyt avoimen kirjeen suurimmille tapahtumajärjestäjille. Kirjeen vaatimuslista on pitkä, ja hän ilmoitti sen takana seisovan Na’Vin lisäksi myös Team Liquid, CLG, Cloud9, VP, TSM, fnatic, NiP, Titan sekä EnVyUs, eli käytännössä kaikki suurimmat länsimaiset pelaajaorganisaatiot.

Kilpapelaajien Unionin esittämiin vaatimuksiin sisältyy muun muassa seuraavaa:

- Unionin joukkueet kieltäytyvät kokonaan verkossa pelattavista Dota 2- ja CS:GO –turnauksista. Vähintään turnauksen finaali pelattava livenä.
- Minimi palkintosumma CS:GO –turnauksissa $75 000
- Minimi palkintosumma Dota 2 –turnauksissa $100 000 sisältäen osallistumismaksut
- Tapahtumien matkakulut pidettävä täysin erillään palkintosummista
- CS:GO & Dota 2 –joukkueille kuljetukset lentokentältä sekä roudarit siirtämään kalusto tapahtumapaikalle ja sieltä pois
- Vuorokaudessa pelattavien otteluiden määrää rajoitetaan

Äkkiseltään vaatimukset voivat vaikuttaa ylimielisiltä, mutta todellisuudessa turnausmatkat nykyisillä järjestelyillä saattavat olla hyvinkin rankkoja sisältäen pitkiä matkoja, pelikaluston siirtelyä, lukuisia otteluita päivässä ja lyhyitä yöunia. Lisäksi kirjeessä esitettiin tiukkojen vaatimusten vastapainoksi myös tapahtumajärjestäjiä hyödyttäviä ehdotuksia. Unionin joukkueet tarjoutuivat muun muassa kirjoittamaan raportteja tapahtumista sosiaaliseen mediaan sekä järjestäjien verkkosivuille ja tekemään promovideoita lisätäkseen tapahtumien arvoa ja näkyvyyttä. Kirjeen sisällön voi lukea kokonaisuudessaan täältä.

Kilpapelaamista harrastetaan lukuisissa peligenreissä, edellä mainittujen edustaessa vain tämän hetken suosion terävintä kärkeä. Elektronisen urheilun pelilistalle mahtuu kaikkea World of Tanks –panssarivaunurymistelystä Pokemonien metsästykseen. Toimitapeleissä mitellään Strategia- ja MOBA-hittien lisäksi myös viime vuosien myyntimenestysten, kuten Call of Dutyn ja HALO:n parissa. Jalkapallopeli FIFA on puolestaan selvästi suosituin urheilupelien sarjassa.

esports 4Onko kilpapelaaminen siis oikeastaan urheilua? Kysymys jakaa varmasti paljon mielipiteitä ja pelkästään termin ’urheilu’ käyttö tässä yhteydessä saattaa suututtaa monia perinteisempien lajien edustajia. Lienee kaikille selvää, ettei eSports vaadi yhtä paljon voimaa ja fysiikkaa kuin jääkiekko tai painonnosto. Näiden avujen sijasta elektronisen urheilun ammattilaiselta vaaditaan ns. pelisilmää eli strategisia kykyjä ja taktiikkaa. Tämän lisäksi komentojen siirtäminen pelin tiimellyksessä ajatustasolta hiiren ja näppäimistön – tai peliohjaimen – kautta näyttöpäätteelle vastustajaa vikkelämmin vaatii nopeita refleksejä sekä taidokkaaseen kitaransoittoon verrattavissa olevaa hienomotoriikkaa. Jos unohdetaan termit ja otetaan huomioon ammattilaistason kilpapelaamisen edellytykset, lajina se on uniikki siinä missä mikä tahansa urheilulaji, ja kymmenistä miljoonista pelaajista vain marginaalisen pieni osa yltää huipulle.

Teemu Yliluoma on Lontoossa asusteleva ja työskentelevä freelancer-toimittaja. Vartuttutaan tietokoneiden parissa, videopelit muodostavat tänäkin päivänä – kitaransoiton, ruoanlaiton ja epäsäännöllisen liikunnan ohella – tärkeän osan Teemun vapaa-ajasta.