Hei kaikki! En ole parrakas, enkä edes kalju. Tottelen nimeä Jani Kärkkäinen ja netissä pyörin lähes kaikkialla nimimerkillä psaijai. Koen olevani ainakin jollain tasolla vastuussa uuden Nelinpeli-sivuston päivänvaloon kaivamisesta kalju- ja karvaklaanin dataonkaloiden syvyyksistä. Sainkin kunnian avata vaihtuvan vierailijablogin edelleen uutuutta hohtavalla sivustolla. Nelinpelin vakioblogaajien Jasonin, Samin ja Sebun lisäksi Painava sana –tekstien kynänkärkeä kuluttaa kuukausittain paitsi Spektaattorit, myös vaihtuva vierailija Nelinpelin mahtipontisen laajasta verkostosta. Nelinpelin ystävät pääsevät ääneen uudistuneen Nelinpeli-sivuston kautta, joten aloitetaan esittelemällä kuinka tämä kokonaisuus lopulta löysi tiensä verkkokalvoillesi. Tämä on Nelinpeli 3.0:n tarina omalta osaltani.

 Se alkaa viimevuoden lopulla 16.12.2014. Aikaisemmin Jason oli useaan kertaan podcasteissä tuskaillut projektin hitauden kanssa, joten aika oli löytää joukko, joka sitoutuisi oikeasti viemään projektin loppuun. Jason lähestyikin mainittuna päivänä kolmea henkilöä sähköpostillaan tavoitteena saattaa vihdoin ja viimein pitkään puhuttu Nelinpeli-sivuston täydellinen uudistus jatkumaan.

Jasonin avaus”Esittelen ensin graafisen tour de forcen nimeltä Suvi Määttänen” Jason aloitti podcastissä avunpyynnön jälkeen kasaan saadun ryhmän esittelyä. Suvi oli hurmaavalla tyylillään toteuttanut lähes täysimääräisesti vision Nelinpelin uudesta sivustokokonaisuudesta. Valmiina oli niin sivuston ulkoasu, värimaailmat ja ylipäätään graafinen aineisto. Kun sain suunnitelmat näytille ja näin mitä neitokainen olikaan luonut jo samaisen vuoden maaliskuussa (yli puoli vuotta sitten!!!) haukoin hetken aikaa ilmaa saadakseni sivuraiteille lähteneen pumppuni rytmin taas oikeaksi. Tämä on aivan pakko saada valmiiksi!

Uudet sivut ovat mielestäni todella tyylikkäät ja oli suorastaan harmi, että ne olivat puolen vuoden ajan lojuneet pilvessä vain odottamassa tekijäänsä. Ihastuin ulkoasuun ja visioihin heti, joten päätin tehdä jo siinä vaiheessa kaikkeni sivuston toteutumisen puolesta. Suvin työn pohjalta olisi varsin mutkatonta alkaa toteuttamaan itse sivustoa, mutta koodaaja en kuitenkaan ole. Onneksi Jason oli saanut riveihin koodivelhon, jolla oli rautaista ammattiaitoa sekä kokemusta täysimittaisen sivustokokonaisuuden rakentamiseen.

Seuraavaksi Jason tuuppasi parrasvaloon ”Mannisen Joonaksen, tarunhohtoinen jumalkoodari joka laskeutui taivaista pelastamaan Nelinpelin pitkään kärsineen kotisivuproggiksen ammattitaidollaan.” Sen hän todella teki. Mies onnistui luomaan Suvin tekemistä suunnitelmista tämän upean sivuston, jota juuri parhaillaan katselette ja toivottavasti olette selanneet sisältöä näiden muutaman viikon aikana. Työtä, testaamista ja yrityksen sekä erehdyksenkin kautta erilaisia kokeiluja tekemällä oikeat osaset lopulta löytyivät julkaisukelpoisen sivuston luomiseen.

Lopuksi meikäläinen itse pääsi Jasonin esittelyssä esille ja tartuinkin heti toimeen minulle suodun roolin mukaisesti. Tarkoitus oli pitää käsissä lankoja eri suuntiin ja omalta osaltani potkia hellävaraisesti vapaaehtoisia toteuttamaan tämän upean vision teidän kaikkien iloksi. Eli sivuston testaamiseen ja teknisen puolen kiemuroihin tutustumisen sekä vanhalta sivustolta sisällön tuominen jäivät minun kontolleni. Joonas pystyi keskittymään täysillä itse sivuston toteuttamiseen. Nelinpelin pojat puolestaan olemassa olevan toiminnan pyörittämiseen, kun työskentelimme taustalla uuden sivuston parissa.

Nelinpeli tyylillä

Monta henkeä kun kauhoo samaa soppaa ja vapaaehtoisesti omalla ajallaan, ei aikataulua varsinaisesti pysty luomaan. Useaan otteeseen oli puhetta mahdollisesta julkaisupäivästä, mutta toppuuttelin innokasta Jasonia julkaisemasta mitään tietoa mahdollisesta sivuston ulostulosta. Pelimaailmassakin tuttu sanonta ”sitten kun se on valmis” toimii oikein hyvin myös tähän tapaukseen. Pelialalla on totuttu jatkuviin myöhästymisiin sekä lykkäyksiin. Syynä kerrotaan lähes poikkeuksetta halu tehdä tuotteesta parempi. Sama kävi Nelinpeli 3.0:n kanssa useaan otteeseen, eikä esimerkiksi Nelinpelin synttäreille onnistuttu uutta ilmettä tuomaan vielä julki. Nelinpelin laatustandardit ovat alusta alkaen olleet todella korkealla, joka näkyi jo ensimmäisen podcastin huippuluokan äänenlaatuna. Ei taida ainakaan suomalaisen pelimedian podcasteissä löydy vieläkään vertailukohtaa. Uuden sivuston täytyi siis myös olla toimiva kokonaisuus, joten täysin keskeneräisenä ei sitä haluttu päästää julki.

Johonkin raja on kuitenkin niin pelien, kuin tämänkin projektin osalta vedettävä ja Nelinpelin kesälomalta paluu oli otollinen aika tähän, vaikka aivan täysin kaikki ei ole vieläkään valmista. Kesän kynnyksellä olimme jo käytännössä kuitenkin lähes valmiita, eikä sivusto tarvinnut kuin pientä viilausta, jotta se voisi alkaa palvelemaan käyttäjiään sekä ennen kaikkea nostaa Nelinpelin sisällöntuotannon uudelle tasolle. Nelinpelin lähtiessä lomille lupauksen sivuston todellisesta tulemisesta pystyi siis vihdoin antamaan. Nelinpelille tuttuun tyyliin julkaisuhetken teknisistä ongelmista huolimatta saimme sivuston vihdoin ulos ja vastaanotto onkin ollut mukavan positiivinen. Nyt edessänne siis komeilee Nelinpeli 3.0, mutta pelien tapaan tekemistä on myös julkaisun jälkeen. Sivusto tulee kehittymään tietysti paitsi sisällön osalta, niin myös ainakin jollain aikataululla uusien ominaisuuksien myötä.

R.I.P Nelinpeli 2.0

Pelialalla yhteisöllisyys on näyttänyt monella osa-alueella voimansa, kun modeista saadaan aikaan oikeita pelejä, tapahtumia siirretään viimehetkellä paikasta toiseen paloturvallisuuden nimissä tai kun palautetulvat ovat saaneet kehittäjiä, julkaisijoita ja jopa konsolivalmistajia muuttamaan viimehetkellä visioitaan tulevasta. Palaute onkin ensiarvoisen tärkeää kehityksen kannalta. Pelialalla yleinen häirintä ja suorastaan idioottimainen huutelu on toki tuttua ja joskus se meinaa tukahduttaa rakentavan palautteen alleen. Uskon asiallisen ja perustellun palautteen mahdollistavan vaikuttamisen moneen asiaan ja sitä toivon myös Teiltä Nelinpelin ystävät! Lähettäkää palautetta uusista sivuista, niiden toiminnasta, ominaisuuksista ja toiveista, miten sivustoa voitaisiin kehittää, mitä haluatte sinne tulevan, kuinka saisimme siitä entistäkin paremmin toimivan!? Ideoita voi aina tuoda esiin ja ääni varmasti löytää tiensä perille jostain tuutista. Jos ei, niin puraistaan tuutin vohvelin pohja pois ja annetaan ideoiden valua solkenaan.

Pyydämme kuitenkin armoa toteutusten ja vikojen korjaamisen kanssa, koska teemme tätä vain rakkaudesta upeaan harrastukseemme sekä Nelinpeliin muiden päivittäisten askareiden ohessa. Se näkyy esimerkiksi testauksen puolittaisena toteutuksena ja Windowsin Internet Exporer ei ole paras selain Nelinpelin-sivuston selaamiseen. Samoin hidastelua on havaittu alusta asti, mutta toisaalta käyttäjämäärät ovat uuden sivustokokonaisuuden myötä huomattavasti entistä isommat. Teidän ensiarvoisen tärkeän palautteen kautta toivottavasti ongelmakohdat saadaan kartoitettua ja ajan kanssa korjattua.

Nelinpelin ympärillä on mitä monimuotoisin suomalainen yhteisö ja haluan olla jatkossakin mukana tekemässä tästä yhteisöstä entistä monipuolisempi ja tiiviimpi. Se on kiitoksista ja palkkioista kaikkein arvokkain, että Nelinpeli saa jatkossakin tuoda keskuuteemme sitä mitä me rakastamme. Lisää Nelinpeliä jokaista mahdollista aistia pitkin suoraan sydämeen!

 

Jani "psaijai" Kärkkäinen